dinsdag 24 augustus 2010

Noor' D'Izar

(de schoonheid van?) de sluier


Tijdens mijn vlucht naar Frankrijk zat ik naast een Franstalig, gesluierd meisje. Haar oom had ons gevraagd haar te begeleiden naar het vliegtuig omdat ze niet gewend was te vliegen. Voordat we instapten gingen we eerst nog een snelle hap nemen in een of ander aanwezig, smerig eethoekje. Bij de vraag of ze iets wou eten schudde ze verlegen haar hoofd en legde ze ons uit dat ze middenin de Ramadan* zat.

*Ramadan: de negende maand van de Islamitische maankalender. Het is de maand van inkeer, waarop tussen de dagenraad ruim vóór zonsopgang, en bij zonsondergang gevast wordt (d.w.z. niet eten of drinken.)

Slik, een hele dag niet eten of drinken. Opnieuw, een hele dag geen koekjes tussendoor, of een sapje.. Dat zou ik nooit volhouden, maar zij, haar naam is me ontglipt, negeerde koelbloedig de muffin die ik smakelijk opat, of het gekoelde water op de tafel.

Later in het vliegtuig, zat een stoel verder van me, ik aan het ene uiterste, zij het andere. Stilaan raakte het toestel stampvol, maar die ene stoel tussen ons bleef onbemand. Toeval ? Of schrikt een zwarte, strak gebonden doek rond een ferme knot mensen eerder af ? Want voor veel mensen is 'de hoofddoek' nog steeds een heus taboe..

Plots dacht ik terug aan mijn bezoek aan het modemuseum (in het nog prille begin van mijn vakantie.) Waar "Fashion vs. Religion" momenteel in de kijker staat. Indien je nog een gaatje vind in je drukke vakantieplanning, zou ik er echt helemaal voor gaan. Slechts €2 en je ziet fantastische ontwerpen, unieke foto's en inspirerende citaten;










Op deze foto's, van zeer erg lage kwaliteit trouwens, zie je dat er door de eeuwen heen al verscheidene soorten van sluiers waren, en dat ontwerpers (zie eerste twee foto's) zich geboeid laten inspireren, en afwerken met felle kleuren, al dan niet vloekend. Op catwalks gaan meer en meer designers de strijd met de taboe aan en steken ze de tengere modellen met uitstekende jukbeenderen in een beschermd laagje stof.

De Antwerpse Fatima Rafiy (in samenwerking met Inge Rombouts) is het ideale voorbeeld van deze blog, ze blies de internationale modepers omver met haar hippe ideeën rond hoofddoeken. Oorspronkelijk bedoelt voor het dragen van de hoofddoek aangenamer en modieuzer te maken voor jonge moslima's. Achteraf bleek na de fashionweek in Parijs, dat ook Westerse vrouwen én mannen begonnen zich te wagen aan de hoofddoek. Onder het merk Noor' D'Izar, wat letterlijk betekend 'de schoonheid van de sluier' kan je nu officieel, haar hoofddoeken kopen, zo ook op haar online website.


foto van website, hangt ook in het modemuseum.

Mijn persoonlijke mening over de hoofddoek is gevarieerd. Ik kan jullie niet echt wijsmaken dat ik een fervent voorstander ben, omdat ik vind dat een vrouw het recht heeft om van haar schoonheid te mogen genieten (en dat is niet hetzelfde als ermee te koop lopen!) Ikzelf zou er bijvoorbeeld niet mee akkoord kunnen gaan om mijn haar levenslang te moeten draaien een een zwarte lap stof. Volgens mij ziet, maar is het ook verschrikkelijk oncomfortabel, en daarbij nog eens snikheet onder een brandend zon. Ook vind ik dat hoofddoeken vrouwen van een bepaalde vrijheid beroven. Maar uiteindelijk zijn boerka's nog meer beperkt, om dan maar te zwijgen van de boerkini's.

Een citaat van Marlyn Monroe geldt trouwens als volgt :
"The body is meant to be seen, not all covered up."

en ondanks deze hippe trend die overwaait naar het Westen kan ik Marlyn nog steeds geen ongelijk geven..

Never let a butterfly cry


Isabelle A. Je bent niet alleen

Kan je de wereld soms niet aan,
ze is te mooi, en jij te klein.
En je wil naar de sterren
en de maan, en wel meteen?
Je bent niet alleen..





Vandaag eindelijk geleerd hoe je twee foto's over elkaar zet, een kleine stap voor de mensheid, een reuzen(vreugde)sprong voor mij.

foto's zelf genomen;
blauwe vlinder in de vlindertuin - typische Belgische regen op raam

zondag 22 augustus 2010

ECOlook


Save the world, 'cause I'm living in it
ps. there's no time to waste

Eco is hot, hotter, hotst.

voorbereiding; 'tekenen van een horloge'


het scherp stellen


XL T-shirt, limited edition, greenpeace.


fantastische resultaten, zonder toegevoegde effecten





Model en ecoliefhebster Floortje Clerix,
zevende foto te vinden op lookbook.nu
hypen voor het milieu!

dinsdag 10 augustus 2010

Vissenbotje

Vissenbot = vissengraat + knot voor meisjes met halflang tot lang haar
  • Ik heb echter geen idee of ooit iemand dit al maakte en een naam gaf, naar mijn zeggen niet, vandaar dat ik het 'vissenbotje' noem.

Omdat recent een blog over haartechnieken werd aangevraagd maak ik even een blog over mijn 'vissenbotjes.' Het zijn dus knotjes gevormd door middel van een vissengraatvlecht (ook gekend als de Franse vlecht.) Het is simpel en snel gemaakt plus leuker en origineler als de gewone knot. (Die nog steeds heel erg begeerd is in de mode en zomer)

Werkwijze voor het zonnige zomerse vissenbotje

kam de haren en zorg dat ze vrij zijn van knopen, zodat je er gemakkelijk door kunt gaan tijdens het vlechten.




Maak een hoge staart, zorg dat alle haren strak mogelijk naar achter gebonden zijn. (als rekkertje kan je best een zo dun mogelijk model kiezen)




begin aan je vissengraat te vlechten :

Verdeel de staart in twee, gelijke helften. Neem vervolgens aan een willekeurige kant een pluk haar (aan de uiterste, buitenste zijkant) die je naar de andere kant overneemt. Pak nu aan de kant waar je zojuist een pluk hebt bijgelegd, opnieuw een andere pluk (op dezelfde wijze als daarjuist) die je weer overbrengt naar de andere helft.

Indien je met deze uitleg geen stap verder bent geraakt kan je best even hier klikken.
(TOM hair Wellness, kies Franse en Chinese vlecht)




Herhaal deze methode een flink aantal keer totdat je genoeg vlecht hebt gemaakt om een dot te vormen. Dit moet je zelf een beetje kunnen aanvoelen, ik maakte bij dit model eentje van 10 cm. Maar wanneer je kortere haren hebt is dit helemaal niet nodig. Zorg gewoon dat je nog een stuk ongevlechte staart overhebt. Om de knot steviger te maken kan je nog een rekker gebruiken.


Draai de staart + het ingevlochten deel vervolgens tegen het hoofd gedrukt (zoals je een gewone knot maakt) je zal zien dat het ingevlochten deel mooi zal uitsteken. Maak vast met een onopvallende rekker en versier en verstevig eventueel met speltjes.



En als je de stappen juist hebt uitgevoerd kom je dan het volgende resultaat uit:



De mond is een roos, de tong een doorn

Voor mijn eindwerk Nederlands moest ik artikels verzamelen rond Nederlandse litteratuur. Meestal probeer ik bij zo'n opdrachten zo creatief mogelijk uit de hoek te komen, want da's altijd leuker om te maken. Heel toevallig vond ik toen een artikel op het internet over een wel heel bijzonder boek:
"Trouw nooit een vrouw met grote voeten."

Dit juweeltje werd geschreven door Mineke Schipper, hoogleraar interculturele literatuurwetenschapppen. Zij publiceerde tal van boeken op haar vakgebied en drie romans. Zo kwam ze op het briljante idee om wereldwijd spreekwoorden over vrouwen samen te bundelen. Haar verzameling toont hoe mannen in verscheidene culturen tegenover vrouwen aankijken. Deze blijken vaak in vele culturen overeen te komen, tot grote verbazing van Mineke. Zo zijn er ook spreekwoorden die in meerdere culturen voorkomen. De titel, "trouw nooit een vrouw met grote voeten" komt voor in China en Mozambique. Het betekend : "trouw nooit een vrouw met meer talent, hersens, ambitie of geld dan je zelf hebt" Deze titel representeert een actueel thema, want veel vrouwen hebben nog steeds veel moeite om carrière te maken zoals een man dat kan.

(samenvatting van informatie uit: 'spreekwoorden over vrouwen verzameld' afkomstig uit de Knack)


Na mijn opdracht heb ik meteen dit boek op het internet besteld omdat het idee achter het boek me zo aansprak. En daarjuist heeft de charmante postbode een bruin pakketje achtergelaten met daarin het beloofde boek. Het boek is gigantisch dik, maar het is dus geen leesboek. Ik heb er al wat in gebladderd en het boek bevat een lang voorwoord, waarin haar project verduidelijkt wordt. Vervolgens vind je ontelbaar veel spreekwoorden terug, telkens onder een hoofdtitel.

bv. HERSENS

"het verstand van een vrouw is het verstand van een kind" (West-Afrika)

Wat me enorm opvalt is dat de spreekwoorden vrouwonvriendelijk zijn en het opmerkelijk is dat 'de vrouw' vaak zwart wordt gemaakt. Zo vond ik deze heel erg beledigend:

"het verstand van vrouwen is zo net zo diep als de twee vingerlengtes water die ze gebruiken om rijst in te koken" (Singalees, Sri Lanka)

Maar in het boek, naast hoofdzakelijk negatieve uitspraken (die ik liever niet op deze blog plaats omdat ze discrimineren) vind je ook prachtige uitspraken:

De wilskracht van een vrouw kan zelfs een rots doorboren (Japans)
Wanneer een vrouw dat wil kan ze alles (Italiaans, Duits)
Niets is onmogelijk voor een vrouw die een wil heeft (Gikuyu)
Een vrouwentong is een zwaard (Portugees, Brazilië)
In het donker is elke vrouw de maan. (Ladino)

Uit: Mineke Schipper, "Trouw nooit een vrouw met grote voeten," wereldwijsheid over vrouwen. (€16,99)