zondag 1 mei 2011

Eefje donkerblauw

Liefde is donkerblauw en de liefde is zo diep als de zee

Nostalgie naar de kindertijd. Uit het kinderboek "Eefje Donkerblauw."

Eefje is een beeldschoon prinsesje dat enkel van donkerblauw houdt. Ze verzamelt alles in het donkerblauw, gaande van een hikkende donkerblauwe baksteen tot een opera zingende donkerblauwe goudvis. Waarom ze zo van blauw houdt weet ze niet.

Op een dag op het strand ontmoet ze koning Goudgeel. Eefje weet niet of ze ooit van geel kan houden. Maar ze probeert: ze schildert een goudgeel motiefje op haar donkerblauwe huisje, inclusief donkerblauwe spulletjes en al haar donkerblauwe kleren. Eefje doet ontzettend haar best om van geel te houden.

Als Eefje koning Goudgeel weerziet op het strand is het liefde op het tweede gezicht. Ook Goudgeel heeft zijn goudgele kledij versiert met donkerblauwe stippen.

Ze babbelen.
Blauwe en gele woorden
door elkaar.
Van de goudgele morgen
tot de donkerblauwe avond.

Ze trouwen en krijgen schatten van kinderen. Maar geen gewone kinderen, het zijn groene kinderen, die later weer trouwen en rode kinderen krijgen, waarna er oranje kinderen volgen. En zo vormen deze kinderen uiteindelijk samen de regenboog.


Kinderverhalen zijn misschien wel de mooiste uitvinding op deze wereld. Ze vatten in een twintigtal pagina's alles samen wat we in een mensenleven missen. We lazen ze in onze vervlogen kindertijd, maar net wanneer we hun fantasie het hardst nodig hebben vergeten we dat ze bestaan...

2 opmerkingen: