dinsdag 24 augustus 2010

Noor' D'Izar

(de schoonheid van?) de sluier


Tijdens mijn vlucht naar Frankrijk zat ik naast een Franstalig, gesluierd meisje. Haar oom had ons gevraagd haar te begeleiden naar het vliegtuig omdat ze niet gewend was te vliegen. Voordat we instapten gingen we eerst nog een snelle hap nemen in een of ander aanwezig, smerig eethoekje. Bij de vraag of ze iets wou eten schudde ze verlegen haar hoofd en legde ze ons uit dat ze middenin de Ramadan* zat.

*Ramadan: de negende maand van de Islamitische maankalender. Het is de maand van inkeer, waarop tussen de dagenraad ruim vóór zonsopgang, en bij zonsondergang gevast wordt (d.w.z. niet eten of drinken.)

Slik, een hele dag niet eten of drinken. Opnieuw, een hele dag geen koekjes tussendoor, of een sapje.. Dat zou ik nooit volhouden, maar zij, haar naam is me ontglipt, negeerde koelbloedig de muffin die ik smakelijk opat, of het gekoelde water op de tafel.

Later in het vliegtuig, zat een stoel verder van me, ik aan het ene uiterste, zij het andere. Stilaan raakte het toestel stampvol, maar die ene stoel tussen ons bleef onbemand. Toeval ? Of schrikt een zwarte, strak gebonden doek rond een ferme knot mensen eerder af ? Want voor veel mensen is 'de hoofddoek' nog steeds een heus taboe..

Plots dacht ik terug aan mijn bezoek aan het modemuseum (in het nog prille begin van mijn vakantie.) Waar "Fashion vs. Religion" momenteel in de kijker staat. Indien je nog een gaatje vind in je drukke vakantieplanning, zou ik er echt helemaal voor gaan. Slechts €2 en je ziet fantastische ontwerpen, unieke foto's en inspirerende citaten;










Op deze foto's, van zeer erg lage kwaliteit trouwens, zie je dat er door de eeuwen heen al verscheidene soorten van sluiers waren, en dat ontwerpers (zie eerste twee foto's) zich geboeid laten inspireren, en afwerken met felle kleuren, al dan niet vloekend. Op catwalks gaan meer en meer designers de strijd met de taboe aan en steken ze de tengere modellen met uitstekende jukbeenderen in een beschermd laagje stof.

De Antwerpse Fatima Rafiy (in samenwerking met Inge Rombouts) is het ideale voorbeeld van deze blog, ze blies de internationale modepers omver met haar hippe ideeën rond hoofddoeken. Oorspronkelijk bedoelt voor het dragen van de hoofddoek aangenamer en modieuzer te maken voor jonge moslima's. Achteraf bleek na de fashionweek in Parijs, dat ook Westerse vrouwen én mannen begonnen zich te wagen aan de hoofddoek. Onder het merk Noor' D'Izar, wat letterlijk betekend 'de schoonheid van de sluier' kan je nu officieel, haar hoofddoeken kopen, zo ook op haar online website.


foto van website, hangt ook in het modemuseum.

Mijn persoonlijke mening over de hoofddoek is gevarieerd. Ik kan jullie niet echt wijsmaken dat ik een fervent voorstander ben, omdat ik vind dat een vrouw het recht heeft om van haar schoonheid te mogen genieten (en dat is niet hetzelfde als ermee te koop lopen!) Ikzelf zou er bijvoorbeeld niet mee akkoord kunnen gaan om mijn haar levenslang te moeten draaien een een zwarte lap stof. Volgens mij ziet, maar is het ook verschrikkelijk oncomfortabel, en daarbij nog eens snikheet onder een brandend zon. Ook vind ik dat hoofddoeken vrouwen van een bepaalde vrijheid beroven. Maar uiteindelijk zijn boerka's nog meer beperkt, om dan maar te zwijgen van de boerkini's.

Een citaat van Marlyn Monroe geldt trouwens als volgt :
"The body is meant to be seen, not all covered up."

en ondanks deze hippe trend die overwaait naar het Westen kan ik Marlyn nog steeds geen ongelijk geven..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten